خبرنگاران/ ضرورت اتحاد علیه مالکان رسانه ها
مالکان رسانه ها از خبرنگاران بی دفاع به طور غیر مسوولانه به عنوان دسته پیشمرگ اطلاع رسانی استفاده می کنند.
فاجعه شهادت خبرنگاران، زخم دیگری بر پیکر رنجور اردوگاه اطلاع رسانی در کشور ماست.
سایه های خطر زنده، همیشه به دنبال کارکنان رسانه در افغانستان می خزد.
واقعه رنجبار امروز در کابل، حلقه تازه ای از یک زنجیره ای بی پایان است که ایستگاه آخر ندارد. بنا برین، باید ترتیبی داده شود که اهالی مطبوعات به هدف رفع آسیب پذیری های خویش ( دست کم) در برابر مالکان بی رحم رسانه ها، یک جنبش همبسته گی مصمم به وجود بیاورند.
امروز اگر نگاره بردار، تصویرگیر و یا گزارشگری به خاک افتاد، از خانواده اش هیچ کسی دستگیری نمی کند. این واقعه جریان پول سازی مالکان رسانه ها را نیز اخلال نمی کند.
هنوز روشن نیست که در قوانین روی کاغذ ( احتمالاْ؟!) در زمینه تحفظ خبرنگاران چه مفاداتی درج شده است. ام قطعن از بیمه کاری برای آن ها خبر نیست. مشخص است که هیچ کسی از قانون حساب نمی برد و نمی ترسد. روز نامه نگاران افزون بر بد اخلاقی های گاه گاهی مقامات رسمی و زباله های جنگ سالاری، از داشتن بیمه بهداشتی و معاشی هم محروم اند و این بدترین بی عدالتی درحق نسلی است که شب و روز خواب و خورش را به تآخیر می اندازد تا نیاز های اطلاعاتی میلیون ها نفر را بر آورده کنند. متاسفانه، صنوف روزنامه نگاران هرگز نتوانست درین هفده سال به شکل یک نهاد قایم و اثر گذار در برابر مالکان رسانه ها احراز موقعیت کنند.
شماری از نهاد های مدافع روزنامه نگاران که از سوی مراجع بین المللی تمویل می شوند، باید درین زمینه پیشگام شوند. مالکان رسانه های داخلی توان قطع معاش یا سلب موقعیت از آنان را ندارند. اگر کارگران رسانه به قدرت خود واقف باشند، مالکان حریص را سهل می توانند به پرداخت حقوق کاری و انسانی خویش وادار کنند. گزارش نامه افغانستان
حادثه امروز از قبل بر علیه خبرنگاران طرح ریزی شده بود
به گزارش سایت همایون بنقل از پیام آفتاب، فدراسیون ژورنالستان و رسانههای کشور امروز دوشنبه(۱۰، ثور) با حضور در محل حادثه امروز شهر کابل، نشست مشترک خبری را برگزار کردند.
به گفته آنان؛ این رویداد یک جنایت آشکار علیه بشریت است و این حمله از قبل بر ضد خبرنگاران سازمان دهی شده است؛ اما عاملان این حادثه بدانند که ما دست از مبارزه و اطلاع رسانی بر نمیداریم.
آنها خاطرنشان کردند که این حمله در قلب شهر کابل و در یک منطقه محافظت شده سبز به وقوع پیوسته است و این موضوع نشانده کوتاهی جدی حکومت در تامین امنیت شهروندان و خبرنگاران را نشان میدهد.
آنان گفتند که خبرنگاران و رسانههای کشور در یک شکایت رسمی از دادگاه بینالمللی جنایی(ICC) و شورای امنیت سازمان ملل متحد میخواهند که این رویداد را به گونه جدی بررسی نمایند.
همچنان در اعلامیه آنان آمده است، رسانههای که همکارانشان در این حادثه از شهید و زخمی شدهاند، متعهد به حمایت از خانوادههای شهدا و زخمیهای این رویداد هستند و حکومت نیز باید به این خانوادهها کمک نماید.
در این اعلامیه مشترک همچنان تاکید شده است که “دهم ثور” در تاریخ رسانههای کشور، به عنوان روز خونین رسانههای افغانستان ثبت شده و همه ساله در این روز از شهدای خانواده رسانههای کشور گرامیداشت صورت میگیرد.
در حمله تروریستی امروز شهر کابل بر علیه خبرنگاران، ۹ تن از آنان شهید و شمار زیادی نیز زخمی شدند.
در این حادثه محرم درانی، عبادالله حنانزی و سباون کاکر، خبرنگاران رادیو آزادی، سلیم تلاش، خبرنگار و علی سلیمی، تصویر بردار تلویزیون مشعل، غازی رسولی، خبرنگار و نوروز علی، تصویر بردار تلویزیون یک، شاهمری، عکاس خبری فرانس پرس و یارمحمد توخی، تصویر بردار تلویزیون طلوع کشته سدهاند.
همچنان نجیب دانش، سخنگوی وزارت امور داخله آخرین آمار قربانیان و زخمیهای این رویداد را ۲۹ نفر کشته و حدود ۵۰ نفر زخمی اعلام کرد.
وی گفت که از ۲۹ نفر قربانیان این رویداد ۸ نفر خبرنگار، ۴ نفر پولیس و یک خانم نیز شامل اند و چهار پولیس دیگر نیز زخمی هستند.
آقای دانش افزود که تحقیقات ما جریان دارد و جزئیات دقیق این رویداد را پس از تکمیل بررسیها با رسانهها و شهروندان افغانستان شریک میسازیم.
همچنان گزارش شده که احمدشاه، خبرنگار بخش پشتو رادیو بیبیسی در ولایت خوست حوال ساعت ۴ بعد از ظهر در مسیر رفتن به خانه خود از سوی افراد مسلح ناشناس به قتل رسیده است.
این در حالی است که علاوه از رخداد خونین امروز شهر کابل بر علیه خبرنگاران و افراد ملکی که منجر به جان باختن ۹ خبرنگار شد، هفته گذشته نیز افراد مسلح ناشناس یک خبرنگار تلویزیون کابل نیوز را در شهر قندهار ترور کردند.
سیدمهدی علوینژاد، خبرگزاری پیام آفتاب، کابل
+++++++++++++++++++++++++++++++++++
زندگینامه خبرنگارانیکه در حمله کابل کشته شدند
خانواده رسانهها در افغانستان، یکی از خونینترین روزها را سپری کرد. در حمله های پی در پی پیش از چاشت روز دوشنبه در منطقۀ شش درک کابل، دستکم ۳۰ تن جان باختند و ۴۸ تن دیگر زخمی شدند.
به گزارش طلوع، در میان جان باختگان این رویدادها، ۹ خبرنگار و تصویر بردار رسانهها نیز شامل بودند. در پایان این روز اما، یک خبرنگار دیگر در ولایت خوست نیز از سوی تفنگداران ناشناس به قتل رسید. با این حساب، رسانهها ده عضو خانوادهاش را امروز از دست داد.
زندگینامۀ خبرنگاران و تصویر برداران به ترتیب زیر است؛
یارمحمد توخی
یارمحمد توخی، ۵۴ ساله بود و از کارش همچون تصویربردار در شبکههای طلوع و طلوع نیوز، بیش از ۱۲سال میگذشت. او، با مادر پیر و یک خواهرش در یک خانۀ کرایی در منطقۀ دوغ آباد شهر کابل زندگی میکرد. توخی، یگانه نان آور مادر و خواهرش بود. مادرش بیمار است و خواهرش که ازدواج نکرده است، سرطان دارد. یارمحمد، نامزد بود و برای عروسی آمادگی میگرفت؛ قرار بود در پایان ماه ثور ازدواج کند
شاه مری فیضی
شاه مری فیضی، عکاس خبری خبرگزاری فرانسه در افغانستان بود. او ۲۲ سال بدینسو در این آژانس خبری کار میکرد. از شاه مری، دو همسر، شش فرزند، و سه برادر بجا مانده اند. دو فرزند و دو برادر شاه مری نابینا هستند و یک برادر دیگرش نیز که نابینا است، از یک مشکل روانی رنج میبرد
فرشته محرم درانی
فرشته محرم درانی، تنها دوهفته میشد که برای رادیو آزادی کار میکرد و تجربه کار با تلویزیون شمشاد و رادیو سلام وطندار نیز داشت. او، دانشجوی سال چهارم دانشکدۀ شرعیات یکی از دانشگاههای خصوصی در کابل نیز بود. خانوادۀ درانی میگوید که او تنها نان آور آنان بود و تنخواهی که میگرفت یک بخش آن را صرف تحصیل خود میکرد و بخشی دیگر آن را برای تأمین نیازهای خانواده مصرف میکرد. درانی به تازگی به عنوان تهیه کنندۀ برنامۀ « زن» در رادیو آزادی گماشته شده بود
عبادالله حنانزی
عبادالله حنانزی، از چند سال بدینسو با رادیو آزادی کار میکرد. او پیش از این با رسانههای دیگر نیز کار کرده بود. او کمتر از یک سال میشد که عروسی کرده بود
سباوون کاکر
سباوون کاکر از چند سال بدینسو با رادیو آزادی کار میکرد. او عروسی کرده بود و یک کودک از او بجا مانده است
غازی رسولی
غازی رسولی، دانشجوی سال آخر روزنامه نگاری در دانشگاۀ کابل بود و از چهارسال به اینسو در تلویزیون یک کار میکرد. رسولی، ۲۳ سال داشت و به گفتۀ خانواده اش، قرار بود تا یکماه دیگر عروسی کند
نوروزعلی رجبی
نوروزعلی رجبی، تصویربردار تلویزیون ۱ از دو سال بدینسو در این تلویزیون کار میکرد. او تنها نان آورخانواده اش بود. اکنون، همسر، مادر سالخورده و یک کودک سه ماهه اش را تنها مانده است
محمدسلیم تلاش
محمد سلیم تلاش، دوسال میشد که در تلویزیون مشعل آغاز به کار کرده بود. همکاران سلیم تلاش میگویند پیش از اینکه او جان ببازد، به همکارانش پیامی فرستاده بود که در محلهاییکه انفجار میشود از گردآمدن خودداری کنند، اما یک ساعت بعد از این پیام خودش جان باخت. محمد سلیم، یکماه میشد که نامزد شده بود و قرار بود به زودی عروسی کند
علی سلیمی
علی سلیمی، تصویربردار تلویزیون مشعل بود. او یک هفته میشد که در این تلویزیون به کار آغاز کرده بود
احمدشاه
احمدشاه، خبرنگار محلی بخش پشتوی بی بی سی در ولایت خوست بود. او اما پس از چاشت روز دوشنبه در حملۀ تنفگداران ناشناس در این ولایت کشته شد. او از یکسال پیش کار را با بی بی سی آغاز کرده بود. او شش ماه پیش عروسی کرده بود