برخی کشورهای عضو سازمان شانگهای، حاضر به ملاقات و دیدار با محمد اشرف‌غنی رییس‌جمهوری افغانستان نشده‌اند
با عضویت دایمی هند و پاکستان در سازمان شانگهای، افغانستان تنها حلقۀ مفقودۀ این سازمان منطقه‌یی باقی مانده است.

به گزارش افغانستان.رو، برخی پژوهشگران با ابراز این مطلب می‌گویند که افغانستان به دلیل نزدیکی با ایالات متحده امریکا و ناتو تا حال نتوانسته است عضویت دایمی این سازمان را بدست بی اورد.

افغانستان در سال ۲۰۱۲ بعد از ایران، هند و پاکستان، عضویت این سازمان را به صورت ناظر به‌دست آورد و از آن زمان تا کنون عضو ناظر این سازمان است.

دولت افغانستان در سال ۲۰۱۵، در جلسۀ سران این سازمان در شهر یوفای روسیه، رسماً درخواست عضویت کامل این کشور را به آقای پوتین رییس دوره‌یی جلسۀ سران آن سازمان سپرد.

اما تاکنون افغانستان نتوانسته عضویت دایمی این سازمان را بدست بی اورد . افغانستان همچنان به عنوان ناظر در شانگهای حضور دارد.

دکتر سردار محمد رحیمی، استاد ژئوپولتیک و مسایل منطقه در مصاحبۀ اختصاصی با افغانستان.رو با اشاره به نشست سازمان شانگهای که در روزهای اخیر برگزار شد، می‌‎گوید که از میان کشورهای منطقه هند و پاکستان هم به عنوان دو عضو دایمی سازمان شانگهای پذیرفته شدند؛ حالا تنها یک حلقۀ مفقوده در این پیمان باقی مانده که آن هم افغانستان است.

آقای رحیمی باور دارد، در صورتی‌که افغانستان نقش خودش را بدون سایۀ سنگین امریکا در منطقه بیابد، طبیعتاً جایگاه خویش را در شانگهای به ویژه نزد روس‌ها و چینی‌ها خواهد یافت.

او گفت که فعلاً نوعی بی‌اعتمادی و گمان نزد روس‌ها و چینایی‌ها وجود دارد که از جانب پاکستان دامن زده می‌شود. پاکستانی‌ها تلقین می‌کنند که افغانستان شریک مطمینی برای شانگهای نخواهند بود. افغانستان نوعی نگاه استراتژیک با امریکایی‌ها در مسایل منطقه‌یی دارد و این می‌تواند تهدیدی برای شانگهای و روسیه باشد.

او در پیوند به بی علاقه گی کشورهای سازمان شانگهای به عضویت افغانستان در این سازمان گفت که کابل گرایش بیشتری به امریکا و ناتو دارد تا روسیه، چین و ایران. این نگاه، بی‌اعتمادی منطقه را نسبت به افغانستان به دنبال داشته است.

به باور دکتر رحیمی، تغییر در سیاست خارجی و منطقه‌یی نیازمند این است که دولت افغانستان نقش خویش را به عنوان بازیگر ملی بیشتر ایفا کند؛ توانمندی‌های ملی را افزایش بدهد و ثبات و امنیت را در داخل شکل دهد.

فوزیه کوفی، عضو مجلس نمایندگان پیشتر در نشست علنی مجلس گفته بود که عضویت دایم افغانستان در شانگهای می‌تواند از لحاظ اقتصادی کشور را در یک موقعیت بهتر قرار بدهد.

خانم کوفی پیشنهاد کرده بود که برای کسب عضویت دایم در کنفرانس شانگهای، پارلمان افغانستان پیشگام شود و ابتکار عمل را در دست گیرد.

نماینده مردم بدخشان در مجلس تأکید کرده است که اولویت مهم پارلمان باید عضویت افغانستان در کنفرانس شانگهای باشد.

با این حال، شاه‌حسین مرتضوی سرپرست دفتر سخنگوی ریاست‌جمهوری در مصاحبه با افغانستان.رو گفت: اعضای عضو شانگهای، کشورهای قدرت منطقه‌یی هستند. افغانستان علاقمند است که با این کشورها روابط و همکاری خوب داشته باشد.

آقای مرتضوی گفت که افغانستان خواهان همکاری در مبارزه با هراس‌افگنی که خطر جدی در برابر همۀ کشورهای منطقه است و همچنان در عرصۀ بازرگانی- ترانزیتی، با کشورهای شانگهای می‌باشد.

آقای مرتضوی گفت که ما امیدوار هستیم که این کشورها خطر مبارزه با تروریسم را متوجه باشند و با افغانستان که در خط اول مبارزه با تروریسم قرار دارد، همکاری کنند.

سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان گفت که تروریسم خطری نگران کننده برای ما و همۀ کشورهای منطقه است و تا زمانی‌که یک اجماع قوی در منطقه در برابر تروریسم شکل نگرید، ما نمی‌توانیم موفق باشیم. ما امیدواریم که این کشورها در برابر مبارزه با تروریسم به اجماع دست پیدا کنند.

شاه حسین مرتضوی افزود که افغانستان در «پروسۀ کابل» اجماع را به وجود آورده است. او گفت که این نشست یک آغاز خوب بود و امیدوار هستیم که ادامه پیدا کند.

آقای مرتضوی در خصوص عضویت افغانستان در شانگهای از اظهارنظر خودداری کرد.

«پوتین از ملاقات با غنی خودداری کرده است»

منابع می‌گویند که سران برخی کشورهای عضو سازمان شانگهای، حاضر به ملاقات و دیدار با محمد اشرف‌غنی رییس‌جمهوری افغانستان نشده‌اند.

بر بنیاد گزارش‌ها، در سفر رییس‎جمهوری افغانستان به نشست سازمان شانگهای دیدار و ملاقات با سران کشورهای عضو از جمله رییس جمهوری روسیه در برنامۀ وی وجود داشته است. چنانچه سخنگوی کرملین دمیتری پیسکوف پیشتر از برنامه ملاقات رئیس جمهور کشورش با اشرف غنی خبر داده بود.

اما برخی از رهبران کشورهای آسیای مرکزی و فدراتیف روسیه حاضر به ملاقات با محمد اشرف‌غنی نشده‌اند.

یک منبع در کابل گفت که در برنامۀ سفر رییس‌جمهوری افغانستان دیدار با رییس‌جمهوری روسیه نیز وجود داشته است؛ اما در آخرین دقایق جانب روسیه حاضر به این ملاقات نگردیده و از دیدار و گفت‎وگو با غنی خودداری کرده‌اند.

اشرف‌غنی رییس‌جمهوری افغانستان به تاریخ 17 جوزا جهت اشتراک در سازمان‌ شانگهای به قزاقستان رفت.

یکی از برنامه‌های سفر رییس‌جمهوری افغانستان به شانگهای «تشکیل اجماع» منطقه‌یی بوده است.